-->
Mevzu TV | Mevzu sadece haber değildir.

Kuzey Kore'yi kadın mı yönetecek?

DÜNYA

Kim Yo Jong’un kız kardeşinden gelen ilk resmi açıklamalar yüksek bir statüye işaret ediyor.

Kim Yo Jong'in kardeşine olan yakınlığı, Kuzey Kore'de 2 numaralı lider olabileceği yönündeki spekülasyonların dışına çıkmıştı.

Kim Yo Jong'un devlet medyası tarafından yapılan açıklaması türünün ilk örneğiydi ve siyasi statüsünün daha da yükseldiğini gösterdi.

Kuzey Kore için propaganda işlerinden sorumlu ve sık sık kardeşinin Başkan Donald Trump ve diğer bölgesel liderlerle zirveler de dahil olmak üzere önemli kamu etkinliklerinde yer aldı.

Salı gecesi yayınlanan açıklamada, Güney Kore cumhurbaşkanlığı Blue House’u Kuzey ateşleme tatbikatlarıyla ilgili güçlü endişelerini dile getirdiği ve askeri düşmanlıkları azaltmaya yardımcı olmayan eylemleri durdurmaya çağırdığı için eleştirdi.

“Kim bildiğimiz kadarıyla, Güney tarafı da ortak askeri tatbikatlara da düşkün ve ultra modern askeri donanım satın almak gibi tüm iğrenç eylemlerle meşgul.”

Diyerek şöyle devam etti: "Askeri olarak hazırlanmaları gerektiği anlamına geliyordu, ancak askeri tatbikatlardan vazgeçmeliyiz. Böyle bir gangster benzeri iddia, normal düşünme tarzına sahip olanlardan asla beklenemez."

Blue House için "sadece bir çocuk" ve "ateşten yanan yanmış bir çocuk" olarak nitelendirerek, sözlerinin ve eylemlerinin nasıl "tamamıyla son derece aptalca" olabileceğini sorguladı.

Kim Yo Jong, birkaç kez karşılaştığı liberal Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in adını vermedi.

"Güney tarafının tepkisi çok pişman ve hayal kırıklığı yaratıyor, ancak başkanın doğrudan bir ifadesi olmadığı için şanslı” dedi.

Daha fazla topçu tatbikatı bildirildi

Güney Kore'nin Kore içi işleri yürüten Birleşme Bakanlığı, Çarşamba günü Kim Yo Jong'un açıklamasıyla ilgili özel bir yorumu olmadığını söyledi.

Ancak sözcü Yoh Sang-key, iki Korea'nın Kore Yarımadası'nda kalıcı barış tesis etmeye çalışırken karşılıklı saygıyı sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Salı gününün erken saatlerinde, Kuzey Kore devlet medyası lider Kim Jong Un'un Pazartesi günü Güney Kore ordusu tarafından tespit edilen iki şüpheli kısa menzilli balistik füze fırlatmasına açıkça atıfta bulunarak canlı ateşli bir roket topçu tatbikatını denetlediğini söyledi.

Kuzey Kore Cumartesi günü, Kim Jong Un'un askeri birliklerin savaşa hazır olup olmadığını test etmeyi amaçlayan bir topçu tatbikatına da rehberlik ettiğini söyledi.

Arka arkaya ateşleme egzersizleri, Kim'in daha önce nükleer caydırıcılığını destekleyeceğine söz veren ve Trump ile şu an durmakta olan nükleer müzakereler üzerinde "şok edici eylem" konusunda uyaran belirgin bir güç gösterisi idi.

En son atış tatbikatları, Kasım sonlarından bu yana ilk silah testleri oldu.

Kim Yo Jong'un açıklaması, iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin ilk başkan yardımcısı olarak göreve başladı.

Ayrıca, Kuzey'in güçlü Politbüro'nun yedek üyesi ve lastik damga parlamentosunun bir üyesi olarak görev yapıyor.

Üst propaganda yetkilisi

Güney Koreli yetkililer ve uzmanlar, neredeyse Kuzey'in en üst propaganda yetkilisi olduğunu söylüyor.

Kim Yo Jong'un ifadesi "statüsünün ve etkisinin, dışarıdan ve ötesi görüşlerini Başkan Kim Jong Un'a kamu faaliyetlerinde yardımcı olma rolünü ifade edecek kadar genişlediğini gösteriyor," dedi analist Cheong Seong-Chang, Güney Kore'deki özel Sejong Enstitüsü.

30'ların başında olduğuna inanılan Kim Yo Jong, Kuzey Kore'nin 2018'de nükleer müzakerelere girmesinden bu yana Kim Jong Un'un Trump, Moon ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile yaptığı zirvelerde önemli bir rol aldı.

2018'de Moon ile yapılan üç zirveden birinde, Kim Yo Jong konuk defterini imzaladığında kardeşine bir kalem uzattı ve bir tören ağacında çamur ve sınırda teslim edilen bir buket çiçek kürekle eldivenlerini aldı.

Zirve sırasında kardeşine olan yakınlığı, kardeşi, ailesinin kuralına tehdit oluşturduğu görülen potansiyel rakipleri temizledikten sonra Kuzey'de No 2 olabileceği yönündeki spekülasyonların dışına çıktı.

2018'in başlarında, Pyeongchang Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine katılmak için Güney Kore'ye gitti ve 1950-53 Kore Savaşı'nın sonundan bu yana Kuzey'in yönetici ailesinin Güney'i ziyaret eden ilk üyesi oldu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.